>Laboratorium genetyczne Wrocław

Menu

Nietolerancje pokarmowe

 testy na nietolerancje pokarmowe

 

NIETOLERANCJE POKARMOWE



Profil podstawowy – EUROLINE-FOOD 108 cena 900 zł
Profil rozszerzony – EUROLINE-FOOD 216 cena 1500 zł

CZYM SĄ NIETOLERANCJE POKARMOWE?

Nietolerancja pokarmowa (alergia pokarmowa IgG-zależna, alergia utajona, alergia opóźniona) jest nieprawidłową reakcją układu odpornościowego na niektóre produkty spożywcze. Zdarza się, że w przebiegu przewlekłej choroby zapalnej wzrasta przepuszczalność jelit. Nie do końca strawione składniki pokarmowe przenikają wówczas przez ścianę jelita i przedostają się do krwiobiegu. Ich obecność w krwi aktywuje układ odpornościowy, który wytwarza przeciwko nim przeciwciała w klasie G (IgG). W ten sposób powstają kompleksy immunologiczne, które krążąc wraz z krwią, odkładają się w różnych tkankach i narządach i wywołują różnego rodzaju dolegliwości.

OBJAWY

Nietolerancje pokarmowe są trudne do zdiagnozowania, ponieważ spektrum ich objawów jest bardzo szerokie, a większość z nich jest niespecyficzna. Różny jest także czas wystąpienia symptomów od momentu spożycia pokarmu: może to być kilka godzin, a nierzadko są to nawet 3 doby. Przy tej różnorodności objawów łatwo jest przeoczyć, że to może być nietolerancja pokarmowa. Testy laboratoryjne na szczęście wychodzą nam naprzeciw.

Objawy mogą pochodzić z wielu układów:

  • układ pokarmowy – niewyjaśnione bóle brzucha, wzdęcia, gazy, przelewanie, zespół jelita drażliwego, biegunki, zaparcia, nudności, nieuzasadniony przyrost lub utrata wagi
  • układ nerwowy – bóle głowy, migreny, depresja, zespół chronicznego zmęczenia, ospałość
  • skóra – trądzik, łuszczyca, egzema, wysypki, atopowe zapalenie skóry
  • układ ruchu – przewlekłe bóle stawów, dna moczanowa

DOSTĘPNE BADANIA

Profil podstawowy – EUROLINE-FOOD 108
Profil rozszerzony – EUROLINE-FOOD 216




Testy na nietolerancje pokarmowe EUROLINE-FOOD badają stężenie immunoglobulin klasy IgG (całościowo wszystkich 4 podklas IgG1–IgG4) w kierunku najczęściej spożywanych produktów i dodatków spożywczych. Znajdujące się na wyniku informacje o poziomie przeciwciał mogą świadczyć o braku tolerancji dla niektórych produktów. Test nietolerancji pokarmowej to doskonałe narzędzie w przypadku występowania różnych dolegliwości, których źródło jest trudne do ustalenia, jednak wynik zawsze musi zostać skonsultowany ze specjalistą oraz odniesiony zarówno do historii choroby, jak i do objawów pacjenta.

Zalety testów EUROLINE-FOOD

  • to kompleksowe testy pokarmowe zawierające 108 lub 216 alergenów najczęściej występujących produktów i dodatków do żywności obecnych na polskich stołach
  • badanie wykonywane w laboratorium przez wykwalifikowanych diagnostów laboratoryjnych
  • do badania potrzebna jest tylko jedna próbka krwi
  • brak konieczności bycia na czczo
  • test wykrywa przeciwciała skierowane przeciwko pojedynczym alergenom (brak mieszanek produktów)
  • szeroki wybór produktów dobrze tolerowanych – przydatne informacje przy wprowadzaniu diety eliminacyjnej

WSKAZANIA DO BADANIA

Wykonaj to badanie, jeśli:

  • chcesz się dowiedzieć, jakich produktów spożywczych i dodatków do żywności powinieneś unikać, by poczuć się lepiej
  • próbowałeś już różnych sposobów na poprawę Twojego samopoczucia i postawiono Ci wiele diagnoz, ale okazały się one nietrafione, a wdrożone przez Ciebie zalecenia nie przyniosły spodziewanych rezultatów
  • odczuwasz dolegliwości i wykluczyłeś alergię IgE-zależną oraz inne prawdopodobne schorzenia
  • chciałbyś zmienić nawyki żywieniowe na dopasowane do potrzeb Twojego organizmu, ale nie wiesz, od czego zacząć
  • karmisz piersią, a Twoje dziecko ma kolki
  • cierpisz na różne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, odczuwasz dyskomfort, masz gazy, wzdęcia, biegunki lub zaparcia
  • zdiagnozowano u Ciebie zespół jelita drażliwego
  • cierpisz na migreny lub przewlekłe bóle głowy, na które nie działają żadne sposoby, w tym leki przeciwbólowe

LECZENIE NIETOLERANCJI POKARMOWYCH

Wykonałeś test na nietolerancję pokarmową. Co teraz? Najskuteczniejszym sposobem leczenia nietolerancji pokarmowych jest dieta eliminacyjna. Produkty, którym na wyniku badania nietolerancji pokarmowych odpowiada silna reakcja alergiczna, powinny być wyeliminowane z jadłospisu na przynajmniej 3, a najlepiej na 6 miesięcy.




Profil podstawowy – EUROLINE-FOOD 108 cena 900 zł
Profil rozszerzony – EUROLINE-FOOD 216 cena 1500 zł

EUROIMMUN DNA

Strona Euroimmundna.pl wykorzystuje cookies. Korzystając z tej strony internetowej, dajesz zgodę na używane plików cookie. Aby uzyskać więcej informacji odwiedź naszą politykę prywatności.

Akceptuję pliki cookie dla tej strony >