X

GLUTEN I POWIĄZANE Z NIM SCHORZENIA

Gluten to białko zawarte w zbożach, głównie w pszenicy, ale również w życie czy jęczmieniu. Jedni mogą go jeść bezkarnie, u innych jest on przyczyną przykrych dolegliwości. Trzy najpoważniejsze schorzenia powodowane przez gluten to celiakia, alergia oraz nieceliakalna nadwrażliwość na gluten.

Wyeliminowanie z diety glutenu stosowane jest także w przypadku zespołu nieszczelnego jelita, nieprawidłowego składu flory bakteryjnej (dysbakterioza) oraz przy odchudzaniu.

Wykluczenie glutenu z diety polecane jest u dzieci z zaburzeniami zachowania (autyzm, ADHD). Gluten jest zakazany podczas stosowania diety paleo i innych, w których rezygnuje się ze zbóż i unika żywności przetworzonej. Zwolennicy organicznej żywności stronią od zbóż uprawianych masowo, zwykle bogatych w gluten, ponieważ są to często rośliny zmodyfikowane genetycznie (Genetically Modified Organism, GMO).

WYKONAJ TO BADANIE, JEŚLI:

  • jesteś na diecie bezglutenowej i chcesz sprawdzić, czy kupowana przez Ciebie bezglutenowa żywność, napoje i produkty do higieny jamy ustnej na pewno nie zawierają glutenu i nie są nim zanieczyszczone
  • Twoje dziecko choruje na celiakię i chcesz mieć pewność, że żaden z produktów, które mu podajesz, nie jest dla niego szkodliwy
  • starasz się kupować produkty bezglutenowe, ale nie masz pewności, czy producent właściwie je oznacza