X

METABOLIZM KOFEINY

Kofeina nie jest produkowana przez ludzki organizm, lecz dostarczana z zewnątrz wraz z kawą, herbatą, czekoladą, napojami energetycznymi lub lekami. Po ich spożyciu organizm rozpoczyna proces metabolizowania i usuwania kofeiny. Biotransformacja tej substancji odbywa się głównie w wątrobie, a złożony szlak jej przemian metabolicznych regulowany jest w 95% przez gen CYP1A2.
Proces usuwania kofeiny z organizmu może zachodzić z różną szybkością, zależną w dużej mierze od genotypu CYP1A2, a także wieku, stanu fizjologicznego (ciąża), stylu życia (palenie papierosów) czy stanu zdrowia (przyjmowanie leków).

  • Szybki metabolizer kofeiny – osoba, która odczuwa krótszy efekt pobudzający kofeiny, rzadko ma negatywne dolegliwości związane ze spożyciem nadmiernej ilości kawy, występuje u niej mniejsze ryzyko nadciśnienia tętniczego i zawału serca, szybko eliminuje z organizmu związki toksyczne.

Wolny metabolizer kofeiny – osoba, która odczuwa dłuższy efekt pobudzający kofeiny, często cierpi na bóle głowy, nerwowość i niepokój w efekcie nadmiernego spożycia kawy, wolno eliminuje związki toksyczne z organizmu, jest obarczona większym ryzykiem nadciśnienia tętniczego i zawału serca.

Nietolerancja kofeiny – DLACZEGO warto wykonać BADANIE

Nietolerancja kofeiny – badanie pozwala na poznanie posiadanego wariantu genu CYP1A2, który odpowiada za metabolizm kofeiny oraz innych substancji bioaktywnych i niektórych leków. Z wyniku badania dowiesz się:

  • czy jesteś szybkim, czy też wolnym metabolizerem tych substancji
  • jakie ilości kawy/kofeiny są dla Ciebie bezpieczne
  • jak szybko Twój organizm usuwa toksyny i substancje rakotwórcze
  • jakie jest Twoje indywidualne ryzyko nadciśnienia i zawału serca
  • czy masz podwyższone ryzyko raka piersi
  • czy możesz cierpieć z powodu zaburzeń snu ze względu na obniżony poziom melatoniny (hormonu snu).

Szczegółowy raport z badania, oprócz powyższych informacji, zawiera także listę:

  • leków i substancji, których metabolizm przebiega u Ciebie szybciej bądź wolniej
  • substancji spowalniających i przyśpieszających metabolizm (CYP1A2).Do wykonania testu wystarczy jedynie wymaz z policzka, który możesz pobrać samodzielnie w domu. Wynik wraz ze szczegółowym raportem otrzymasz online.
    Analiza zdolności metabolizowania kofeiny w laboratorium odbywa się za pomocą nowoczesnych technik biologii molekularnej. Laboratorium EUROIMMUN DNA stale pracuje nad optymalizacją stosunkowo wysokich kosztów badań genetycznych, by stały się one powszechnie dostępne. Pod koniec 2019 r. cennik badania na nietolerancję kofeiny uległ zmianie. Obecnie można je wykonać w niższej cenie: 220 zł (zamiast 310 zł). Jest to jednorazowy wydatek, ponieważ wynik badania pozostaje ważny przez całe życie.

Nietolerancja kofeiny badanie cennik