PRZYSWAJANIE OKREŚLONYCH WITAMIN
Witaminy w znaczący sposób kształtują nasze zdrowie, samopoczucie, kondycję fizyczną i psychiczną. Zdolność przyswajania poszczególnych witamin spożywanych z żywnością bądź suplementami diety różni się zależnie od uwarunkowań genetycznych. Co druga osoba w populacji polskiej wykazuje obniżone wchłanianie kwasu foliowego, co trzecia osoba słabiej przekształca karoteny do witaminy A, podobna sytuacja dotyczy także witamin B6, B12, C i D.
W pakiecie Witaminy oraz Witaminy i uroda badanych jest 7 markerów genetycznych:
- 2 markery w genie BCMO1 odpowiedzialnym za przemianę karotenów do witaminy A
- 1 marker oddziałujący na aktywność transporterów witaminy C
- 1 marker regulujący szybkość usuwania z organizmu witaminy B6
- 1 marker w genie MTHFR związany z metabolizmem kwasu foliowego
- 1 marker oddziałujący na gen FUT2 determinujący wchłanianie witaminy B12 z przewodu pokarmowego
- 1 marker określający wydajność transportu witaminy D